Sollicitatieplicht voor bijstandmoeder is kwestie van tijd

 
Jetta Klijnsma
Jetta Klijnsma
ANP
Eens in de zoveel tijd overheerst ze weer even de gesprekken in en rond de Tweede Kamer: de bijstandsmoeder. Nu eens wil een meerderheid van de Kamer dat ze gaat solliciteren, ongeacht de leeftijd van haar kinderen. Dan weer willen politici haar vrijstellen van de sollicitatieplicht, in elk geval tot haar jongste kind leerplichtig is.

 
Maandag kwamen de regeringspartijen VVD en PvdA met hun ‘meest geliefde oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP tot een akkoord over een aanscherping van de Bijstandswet. Tijdens de onderhandelingen hierover hadden ChristenUnie en SGP als ‘christelijke gezinspartijen’ in ruil voor hun steun nog geëist dat alleenstaande ouders niet hoeven te solliciteren naar een baan, totdat hun jongste kind vijf jaar oud is. Zij slaagden er echter niet in de handtekening van D66 onder zo’n ontheffing te krijgen. Klein christelijk gaat haar vurige wens vandaag en morgen alsnog regelen tijdens een Kamerdebat over de deal.
 

Aanpassing

Oorspronkelijk wilde PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken per medio 2014 de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders in de bijstand herintroduceren. Dat is in lijn met een eerdere aanpassing van de Bijstandswet in 2003, toen bijstandsmoeders voortaan ook moesten solliciteren. De maatregel, geïnitieerd door PvdA-bewindslieden, was een groot succes. Na vier jaar bleek dat bijna 20.000 alleenstaande ouders uit de bijstand waren geraakt. Dat was een verdubbeling ten opzichte van diezelfde periode daarvoor.

Toch wilde in 2008 het vierde kabinet-Balkenende op instigatie van CDA en ChristenUnie af van de sollicitatieplicht voor bijstandgerechtigden met kinderen tot vijf jaar. Eerst wilde toenmalig staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken hun een totale ontheffing geven, maar later vond de PvdA-bewindsman dat de bijstandsmoeders wél verplicht moeten scholen. Wie een diploma heeft, maakt tenslotte meer kans op een baan, zo redeneerde hij. Het overgrote deel van de alleenstaande ouders in de bijstand is laagopgeleid.

Invoeren

Een paar jaar later wilde Rutte 1 de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders juist weer invoeren, maar de SGP stak daar toen een stokje voor. Net zoals later deze week opnieuw gebeurt.

Toch kan het niet anders of de sollicitatieplicht wordt vroeger of later weer ingevoerd. Veel politici en arbeidsmarktexperts vinden het onverstandig de bijstandmoeder minstens vijf jaar uit het arbeidsproces te houden. Dan is zij het contact met de werkvloer volledig kwijt en komt zij er later amper meer tussen. Dat is kapitaalvernietiging, nu de komende jaren weer krapte op de arbeidsmarkt dreigt door de vergrijzing.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s